Noklice (njoke) i kapanci

Potrebno: 2 jaja

1/dl vode

Brašno

——————————————————————————————-

Ovo jednostavno jelo se vrlo lako i brzo priprema, ali je ukusno i pogodno kao prilog uz razna jela sa sosovima. Posebno je pogodno uz piletinu.

U pogodnu posudu ovalnog dna razmutimo jaja sa vodom, dodamo malo soli i dodajemo brašno uz stalno miješanje da se dobije glatka masa. Gustinu mase određujemo po želji zavisno na koji način ćemo tijesto stavljati da se kuha. Masu je najbolje ostaviti nekoliko minuta da odleži, ali se može primjeniti i odmah.

U međuvremenu u duboku šerpu stavimo 1 1/2 l vode da prokuha, pa posolimo i dodamo malo ulja.

NOKLICE ili NJOKE – masa treba biti gusta, ali ne čvrsta kao tijesto. Umočimo kašiku u vodu pa kašikom odvajamo manje komade mase i spuštamo u ključalu vodu. Pri tom svaki puta uronimo kašiku u vodu da se tijesto ne lijepi za kašiku.

Kada njoke isplivaju na površinu kuhamo još 5 minuta.

KAPANCI – masa treba biti rijeđa tako da može da prolazi kroz rupice cjediljke. Cjediljka se stavi iznad vode koja vri i pustimo da masa kapa u vrelu vodu. Od veličine rupa na cjediljki zavisi i veličina tijesta koje će se formirati u dodiru sa vrelom vodom. Radi pržeg prolaska tijesto možemo potiskivati drvenom varjačom.

Kada kapanci isplivaju na površinu kuhamo još par minuta.

Kuhane njoke ili kapance ocijedimo i isperemo hladnom vodom, zatim ih istresemo na rastopljeni maslac i izmiješamo. Serviraju se odmah.

Pored mesnih jela mogu se servirati i samostalno sa pavlakom ili sirom.

Advertisements

Objavljeno 19/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: