Kuhani krompir

Potrebno:

800 gr krompira

50 gr maslaca ili maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

50 gr nemasnog suhog mesa

peršunov list

so, biber

Priprema

Krompir oguliti i isjeći na krupnije kocke koje treba da budu približno iste veličine radi ravnomjernog kuhanja

Krompir staviti u hladni vodu i staviti da prokuha. Kada prokuha smanjiti temperaturu i u poklopljenoj posudi kuhati da krompir omekša. Krompir je kuhan kada tanki nož koji zabodemo u krompir prolazi kroz krompir bez otpora.

Krompir ocijedimo od vode (dio vode u kojoj je krompir kuhan ostavimo za kasniju upotrebu) i stavimo u posudu u kojoj će se servirati.

U međuvremenu na blagoj vatri zagrijemo puter ili maslinovo ulje, dodamo sitno na kockice isječeno suho meso, malo propržimo pa dodamo sitno sjeckan bijeli luk, promiješamo i idmah skinemo sa vatre, držimo sadržaj u tavi da se bijeli luk malo isprži. Time prelijemo kuhani krompir, a ako želimo da krompir ne bude posve suh nalićemo malo vode od kuhanja koju smo ostavili, zatim pospemo sitno sjeckanim peršunovim listom , poklopimo posudu i držimo nekoliko minuta da krompir upije mirise.

Služi se toplo uz ribe, kuhana mesa, sa slanim sirom , …

Objavljeno 19/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: