Crveni kupus sa ananasom

Potrebno:

1 glavica crvenog kupusa (500 gr)

1 glavica luka

1/1 jabuke (Poželjno kisele)

nekoliko kolutova ananasa iz konzerve ili svježeg ananasa

2 kašike jabukovog sirćeta

so, biber, dodatak jelima

1 kašika šećera

ulje

priprema

u pogodnoj posudi zagrijemo nekoliko kašika ulja, pa na ulje stavimo sitno sjeckan luk i pržimo da postane staklast.

Na proprženi luk dodamo kupus isječen na sitnija rezanca, podlijemo sa malo vode i dinstamo uz povremeno miješanje i podlivanje vodom da ne zagori.

Kada je kupus upola kuhan dodamo na kockice isječene ananas i jabuku, dodamo šećer i sirće pa dodamo po potrebi još malo vode. Dodamo začine i sve zajedno dinstamo još nekoliko minuta.

Služi se kao prilog uz mesna jela sa roštilja, posebno uz piletinu ili ćuretinu.

Objavljeno 19/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: