Zeljanik sa kukuruznim brašnom


Za jedan pleh potrebno:

1 pakovanje lisnatog tijesta,

1 jaje,

½ l jogurta,

sir masni slani (travnički) 200 gr,

brašno kukuruzno ili palenta 150 gr,

blitva ili špinat ½ kg

U posudu staviti jaje, naribati sir, dodati jogurt i dodajući kukuruzno brašno sve izmiješati. Masa ne smije biti previše gusta.

Špinat ili blitvu obariti u vreloj vodi. Obareni špinat ocijediti i isitniti nožem, zatim dodati u prethodnu masu i lagano izmiješati.

Pećnicu zagrijati na 200°c, pleh za pečenje namazati uljem ili puterom

Lisnato tijesto razvući na veličinu pleha (tepsije) u kojem će se peći, položiti na dno, a zatim istresti pripremljenu masu i ravnomjerno je rasporediti po tijestu.

Peći na 200°c 20 min

Po želji naribati sira odozgo i staviti još desetak minuta da se zapeče.

Služiti uz pavlaku ili jogurt

Objavljeno 20/06/2011 od clanjak

%d bloggers like this: