Teleća pašteta na milanski način

Potrebno:

· 1 veća mrkva

· glavica crvenog luka

· 100 gr celera

· 150 gr maslaca

· 500 gr hladnog telećeg pečenja

· 6 kašika pavlake

· 3 kašike parmezana

· 2 kašike brendija

· 150 gr suhog nemasnog mesa

priprema:

· povrće sitno isjeći i dinstati na malo pitera i na laganoj vatri poklopljeno i uz povremeno miješanje dok ne omekša. Po potrebi podlivati sa malo vode da uvijek ima malo tečnosti. Kada povrće omekša skinuti sa vatre i staviti da se ohladi.

· Pečeno meso isjeći na manje komade.

· U mikser sa srpastim noževima staviti dinstano povrće pavlaku, maslac, pečenje, parmezan, brendy i so. Miksati na najvećoj brzini da se sve pretvori u paštetu.

· Na alufoliju ili prozirnu foliju poređati tanko isječeno suho meso, zatim na to lagano istresti paštetu i ravnomjerno je rasporediti. Sve zajedno urolovati u kobasicu promjera oko 5 cm. Držati u frižideru 4-5 sati.

· Prilikom posluživanja sjeći na kolutove debljine 1,5 cm.

Objavljeno 03/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: