Sardine sa jajima


Potrebno: sardine iz konzerve

Maslinovo ulje

1 paradaiz

Manja glavica luka, po želji 1 čen bijelog luka

So, biber, bosiljak, dodatak jelima

3 jaja

Paradaiz potopimo nekoliko minuta u ključalu vodu, zatim stavimo u hladni vodu i ogulimo ljusku. Zatim paradaiz isječemo na što sitnije kockice.

Luk isjeckamo sitno i stavimo na zagrijano maslinovo ulje, te propržimo. Na proprženi luk dodamo sitno isjeckan paradaiz, dodamo začine (i bijeli luk) i sve zajedno dinstamo dok tečnost ne ispari.

Na proprženi paradaiz poredamo pažljivo sardine (da ostanu u komadu), zatim podlijemo sa malo vode (ili bijelog vina) te pustimo da se sardine zagriju.

U posebnoj tavi ispržimo jaja na oko, serviramo ih u tanjir i preko njih stavimo sardine sa umakom vodeći računa da sardine ostanu u cijelo.

Objavljeno 20/06/2011 od clanjak

%d bloggers like this: