Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su jedinjenja koja najčešće srećemo u prirodi, a nastaju u biljkama u procesu fotosinteze.

Ugljeni hidrati su u mnogim prehrambenim artiklima glavni nosioci energije. Radi dobivanja energije u razmjeni materije u organizmu sagorijevanjem ugljeni hidrati oslobađaju ugljendioksid i vodu

Ugljene hidrate dijelimo na skrob i šećer.

Skrob se nalazi u žitaricama, mahunarkama i korjenastom povrću.

Šećeri su grupa jedinjenja u koje spadaju:

· saharoza (konzumni šećer) koji se dobiva iz šećerne repe i šećerne trske,

· fruktoza, je voćni šećer i nalazi se u voću

· laktoza je mliječni šećer i dobiva se iz mlijeka

Ćelije ugljene hidrate pretvaraju u glukozu, najvažniji energent. Nakon resorpcije kroz tanko crijevo, glukoza se u bubrezima rastvara na glikogen dok preostali dio dospijeva u krvotok. Zajedno sa masnim kiselinama glukoza stvara trigliceride. Glukoza i trigliceridi transpotuju se preko krvotoka do mišića i organa gdje oksidišu, preostale količine se talože kao masnoća u masnim stanicama i dr. stanicama koje se ponovo pretvaraju u glukozu u slučaju nedostatka ugljiko hidrata.

Najveću vrijednost imaju ugljeni hidrati u žitaricama, korjenastom povrću i drugomom povrću kao i u voću, koji pored ugljeniih hidrata daju još i proteine, vitamiine i minerale.

Nepovoljn izvor ugljenih hidrata su namirnice koje sadrže rafinirani šećer kao što su slatkiši, bezalkoholna pića. Ove namirnice sadrže mnogo kalorija, dok oskudijevaju vitaminima i drugim vrijednim tvarima.

Advertisements

Objavljeno 17/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: