minerali   Leave a comment

Minerali su neorganski elementi koji su potrebni za strukturalnu izgradnju kako mekog tako i tvrdog tkiva u organizmu. Takođe su odgovorni za aktivnost enzima, kontrakcije mišića, nervnih ćelija, zgrušavanje krvi. Možemo ih podijeliti u dvije grupe: glavni elementi – kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, jod i kalijum, dog u grupu elementi u tragovima spadaju: bakar, kobalt, mangan, fluorid i cink.

Kalcijum je potreban za rast i čvrstoću kostiju, zubnog cementa i ćelijskih membrana kao i regulaciju nervniih nadražaja i kontrakcije mišića. Kalcijum se skladišti u kostima odkle se po potrebi resorbuje.

Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcijuma.

 

Fosfor

Nalazi se u mnogim namirnicama, posebno u mlijeku. Spaja se u u kostima i zubima sa kalcijumom. Fosfor igra važnu ulogu u metabolizmu energije ćelija i odlučujujuće utiče na iskorišćenje ugljenih hidrata, lipida i proteina.

Magnezijum

Je potreban za održavanje električnog potencijala nervnih i mišićnih ćelija. Nedostatak izaziva svrab.

 

Natrijum

Nalazi se u najvećem broju artikala, ali se u organizam unosi i putem kuhinjske soli. Zadatak mu je da reguliše tečnost u tkivu. Prekomjerne količine natrijuma dovode do nakupljanja tečnosti u organizmu, posebno u plićima i ekstremitetima. Takođe se smatra da prekomjerno uživanje soli dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Željezo

Je odgovorno za formiranje hemoglobina. Hemoglobin je sadržan u crvenim krvnim zrncima i reguliže prenos kiseonika u organizam.

Jod

Je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlijezde. Nedostatak izaziva gušavost, tj povećanje štitne žlijezde koja se manifestuje u vidu guše ispod vrata.

Uprehrambenim artiklima ne  nalazi se u dovoljnim količinama potrebnih za organizam pa se te količina nadoknađuju kroz konzumiranje kuhinjske soli koja je fabrički obogaćena ovim elementom.

Elementi u tragovima

su neorganske supstance koje su organizmu potrebne u veoma malim količinama, ali su ipak neizostavni za zdravlje uopšte. Ovi elementi u najvećem broju artikala sadržani su u dovoljnim količinama za potrebe organizma.

U najvažnije spadaju:

Bakar koji se nalazi u  mnogim  enzimima i proteinima, krvi i jetri. Nedostatak bakra slabi vezivanje željeza za u hemoglobin.

Zink je takođe važan za sintezu enzima. Nedostatak zinka utiče na rast kod čovjeka.

Fluor je posebno bitan za zube i kosti.

U ove elemente spadaju još hrom, mobilden i selen.


Advertisements

Objavljeno 25/11/2011 od clanjak

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: