O ishrani

Ljudski organizam je složena mašinerija koja  za svoj rad troši energiju. Jedan dio energije potreban je  organizmu za izvršenje raznih procesa razmjene materije (metabolizam), dok ostatak energije organizam troši na fizičke aktivnosti.  Prema tome kakve su naše fizičke aktivnosti zavisi i količina potrebne energije koju trebamo unijeti u organizam. Ako organizam ne potroši svu energiju koju smo unijeli putem hrane onda organizam višak energije skladišti u tijelo u vidu sala. Nagomilavanjem uskladištene energije dolazi do povećanja težine tijela to jest do gojaznosti.

Prema tome da bi naše tijelo držali u ravnoteži potrebno je da unosimo onoliko energije koliko dnevno trošimo. Ukoliko pri tome želimo da izgubimo koji kilogram, onda treba da unosimo manje energije nego što potrošimo.

Međutim ishrana se ne može svesti samo na unošenje veće ili manje količine energije. U organizmu se dešavaju razne hemijske reakcije od kojih zavisi sveukupno stanje organizma. Da bi naš organizam mogao da funkcioniše pored energije potrebne su mu i mnoge druge materije.Te matrije možemo razvrstati u nekoliko grupa

Masnoće

Proteini ili bjelančevine

Ugljeni hidrati

Vitamini

Minerali

Advertisements

Objavljeno 28/01/2010 od clanjak

%d bloggers like this: