povrće

U povrće spadaju različite biljke pod zajedničkim nazivom, bilo svježe ( u salati) ili termički obrađeno ili konzervirano, a  koje se upotrebljavaju u ishrani. Zavisno od vrste za ishranu se upotrebljavaju cijele biljke ili samo pojedini dijelovi (korijen, stabljika ili listovi).

U zavisnosti od toga koji dio biljke upotrebljavamo uobičajena je podjela povrća na više grupa:

lisnato (kupus, špinat, kelj, blitva…)
korjenasto (krompir, mrkva, peršun, celer, repa, …)
lukovičasto (sve vrste luka)
cvijetno (karfiol, brokoli, artičoke, …)
–  plodno povrće (paradaiz, paprika, krastavci, tikvice, patlidžan,mahune, zeleni grašak…)

Povrće zahvaljujući svom visokom sadržaju vitamina, minerala, celuloze, te niskom udjelu masnoće ima u ishrani neprocjenjivu ulogu.

Količina vitamina i minerala različita je od vrste do vrste, kao i podneblja u kojem povrće uspijeva.

Svoj ukus duguju sadržaju eteričnih ulja koja takođe igraju ulogu u urednoj probavi.


Objavljeno 25/07/2011 od clanjak

%d bloggers like this: