Punjena pileća prsa

potrebno:

2 kom pilećih fileta od prsa

50 gr suhog mesa

200 gr šampinjona

peršunov list

so, biber, timijan

1-2 čehna bijelog luka

ulje za prženje

1 dl mlijeka, 1 kašika brašna

——————————————————————————————–

Pileće filete položimo na dasku pa ih pažljivo rasječemo po debljini stim da na jednom kraju ostanu spojeni (kao džep). Filete raširimo, pa ih istucamo tučkom za meso sa vanjske strane, okrenemo ih pa na jednu polovinu stavimo tanak list suhog mesa, šampinjone isječene na tanke listove, nekoliko listova peršuna, posolimo, pobiberimo pa preklopimo slobodnom stranom. Ivice stučemo tučkom da se zalijepe. Možemo ih i rolovati, ali moramo kraj zakačiti čačkalicom.

Punjene filete uvaljamo u brašno i propržimo na zagrijanom ulju da porumene sa obje strane.

Filete izvadimo na stranu pa na istu masnoću stavimo ostatke suhog mesa, šampinjone isječene na četvrtine, propržimo, pa dodamo bijeli luk sitno sjeckan, posolimo, pobiberimo, dodamo timijan, a zatim podlijemo mlijekom i vratimo filete u gljive. Sve zajedno prodinstamo nekoliko minuta daok se saft ne zgusne.

Prilikom serviranja na tanjir staviti gljive, a preko 1 komad punjenih fileta.

Tip: Umjesto mlijeka možemo upotrijebiti vrhnje za kuhanje. jelo će biti ukusnije ako dodamo malo bijelog vina u saft.

Objavljeno 19/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: