Goveđi (biftek) file sa mozzarelom

potrebno:

250 gr goveđeg filea (biftek)

150 gr mozarele

1 dl maslinovog ulja

so, biber, Timijan, bosiljak, 2 čena bijelog luka

1/dl finog crvenog vinskog sirćeta ili Balzamovo sirće

—————————————————————————————————

U duboku posudu stavimo polovinu maslinovog ulja i sirće, dodamo so, biber i ostale začine, te pola čena bijelog luka sitno isjeckanog.

Sve zajedno dobro izmiješamo i ostavimo da odstoji.

File isječemo na tanje šnicle (do 1 cmdebljine), pa ih dlanom rastanjimo koliko možemo.

na zagrijano maslinovo ulje stavimo zgnječen bijeli luk, malo propržimo, pa ih izvadimo.

na istom ulju stavimo isječene filee, kratko propržimo sa jedne strane, pa prevrnemo.

nakon par minuta na svaki file stavimo kolut mozarele i pržimo još jednu do dvije minute da se mozarela malo istopi.

filee izvadimo i serviramo na tanjir, a svaki file prelijemo prelivom koji smo pripremili od ulja i sirćeta. Pospemo još suhim bosiljkom ili origanom.

Kao prilog najbolje je poslužiti dinstano povrće.

Objavljeno 18/02/2010 od clanjak

%d bloggers like this: