Čorba od mrkve

Krem čorba od mrkve

Potrebno za 4 osobe:
200 gr mrkve
1 glavica luka
so, biber, dodatak jelima

2 kašike brašna
ulje za prženje
2 dl mlijeka
peršunov list
Priprema:
Na zagrijano ulje stavimo luk isječen na kockice, malo propržimo pa dodamo mrkvu isječenu na kockice, promiježamo i sve zajedno kratko propržimo.
Zalijemo vodom toliko da sadržaj bude potopljen, pustimo da prokuha pa na smanjenoj temperaturi kuhamo dok mrkva ne omekša.
Luk i mrkvu propasiramo ili izmiksamo mikserom sa noževima da se dobije kašasta masa.
Stavimo u dublju posudu, nalijemo mlijeko i dodamo vode da se dobije 2,5 dl po osobi, posolimo i pobiberimo i pustimo da prokuha.
Brašno razmutimo u malo vode i uz stalno miješanje sipamo u čorbu, posolimo, pobiberimo, dodamo dodatak jelima i uz lagano miješanje kuhamo još par minuta da se čorba zgusne.
Skinemo sa vatre i pospemo sitno sjeckanim peršunovim listom.
Tip za sladokusce: ukusniju, ali kaloričniju čorbu dobićemo ako u čorbu stavimo malo vrhnja za kuhanje.

Objavljeno 02/02/2010 od clanjak

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: